Saturday, May 14, 2011

Prohveti varasalvest

VAIMUST SÜNDINUD

„Tänu“ Aadamale on meie vaim eraldatud Jumala Vaimust. Me ei saavuta osadust Temaga, kes on meid loonud – igavikulist osa Temaga ega Tema väge oma elus siin maa peal enne, kui muutume vaimselt. See tähendab midagi enamat kui kirikus käimist, palve lugemist või religioosseks muutumist. Uuesti sündimine tähendab vaimselt uuesti loomist.

2 Kr (Corinthians)5:17
„Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu; vana on möödunud, vaata, kõik on uueks saanud.“

Me oleme olendid, kes elavad füüsilises ihus. Meie ihu elab, ent enne uussünni või päästetud saamist on meie vaim surnud ja lahus Jumalast. Meie vaim eksisteerib-vegeteerib, ent ta ei ole võimeline kontakteeruma Isaga ja meil ei ole vaimset osadust Temaga. Me võime uskuda Jumalat ja teada Tema kohta ning käituda religioosselt, ent Jeesus ütles, et me peame uuesti sündima, kui tahame näha Jumala riiki.
Kui me sünnime uuesti, muutub meie vaim. Meie vaim ühineb Jumala Püha Vaimuga.

2 Kr 3:17
„Sest Isand on Vaim, ja kus on Isanda Vaim, seal on vabadus!“

Rm (Romans)10:9,10

„Sest kui sa oma suuga tunnistad, et Jeesus on Isand, ja oma südames usud, et Jumal on Tema surnuist üles äratanud, siis sa saad õndsaks (sünnid uuesti)! Sest südamega usutakse õiguseks, ent suuga tunnistatakse päästmiseks.“

See uus algus on vaimne muutus, mitte füüsiline ega hingeline. Sama kehtib ka meelte puhul. Meil on ka pärast uussündi samad kartused, hoiakud, küsimused, igatsused ja mõtted kui ennegi.

Uussünd ei ole intellektuaalne, vaid vaimne kogemus.

Uussünd on algus, kahjuks enamikule kristlastele ka lõpp, mis puudutab Jumalas kasvamist. Nad ei õpi järgmist sammu tegema ega hakka liikuma kristliku kasvamise ja vaimse küpsuse suunas. Meie vaim sünnib uuesti momentaalselt, kui tunnistame Jeesuse oma elu Isandaks.
Ent meie meeled, mis on osa hingest, muutuvad järk-järgult ja see on protsess. See nõuab distsipliini, pühendumist ja igatsust, et see sünniks.

Seda nimetatakse meelte uuendamiseks.
Kuigi see on kristlase arenemise põhitingimus, ei tegele sellega enamus kristlasi peaaegu üldse teadmiste või distsipliini puudumise tõttu. Vaimne kasv on jätkuv protsess, kus uuendatakse meeli Jumala Sõnaga, asendatakse oma vigased mõtted Jumala mõtetega, kuni meis kujuneb välja Jumala sarnane mõttelaad.

1 Ts 5:23

„Aga rahu Jumal ise pühitsegu teid täielikult ja kogu teie vaim, hing ja ihu säiligu laitmatuna meie Isanda Jeesuse Kristuse tulekuks.“

Kui me tahame käia Jumalaga ja täita oma elu eesmärgi kristlasena, peame tegelema inimesega terviklikult, mis on vaim, hing ja ihu.
Vaimse inimese päästmine on igavikuline tegu, mida ei saa välja teenida, parandada ega sellele midagi lisada. Hinge päästmine on aga midagi muud.

Ef (Ephesians)2: 8,9

„Sest teie olete armust õndsaks saanud usu kaudu ja see pole mitte teist enesest, see on Jumala and, mitte tegudest, et ükski ei saaks kiidelda.“

Me ei saa vaimselt päästetud oma tegude läbi.
Hinge päästmine ei olnud aga lõpetatud töö Kolgata ristil. See töö on meie valdkond!

1 Kr 1:18
„Sõna ristist on jõledus neile, kes hukka lähevad, aga meile, kes päästetakse, on see Jumala vägi.“

Fl (Philippians)2:12
„Nõudke oma päästet kartuse ja värinaga!“

Jk (James)1:21
„Seepärast heitke ära kõik rüvedus ja viimnegi paha ning võtke tasase meelega vastu sõna, mis teisse istutati ja MIS VÕIB TEIE HINGED PÄÄSTA!“

See on kirjutatud kristlastele, kes on juba vaimselt päästetud, ent peavad töötama oma pääste hingelise aspekti kallal.

Rm 12:2
„Ja ärge saage selle maailma sarnaseks, VAID MUUTUGE TEISEKS OMA MEELTE UUENDAMISE TEEL, et te uuriksite, mis on Jumala hea ja meelepärane ja täiuslik tahe.“

Paljud kristlased võitlevad terve elu negatiivsete hoiakutega, nurjumiste ja depressiooniga ja imestavad, miks kõik need asjad neile küll juhtuvad.
Mõned on teinud õpetuse oma kaotusest, süüdistades oma hädades Jumalat. Tõde on aga selles, et nad on ikka veel selle maailma sarnased, kuna nende meeled ei ole uuendatud ja nad ei tea, mis on Jumala hea, meelepärane ja täieline tahtmine nende elus.

Jk 1:13-15
„Ärgu ükski kiusatuses olles öelgu: „Mind kiusab Jumal!“ Sest Jumalat ei kiusata kurjaga ja Tema ise ei kiusa kedagi. Aga igaüht kiusatakse, kui tema enese himu teda veab ja ahvatleb; pärast, kui himu on rasestunud, toob ta patu ilmale, aga kui patt on täiesti tehtud, sünnitab ta surma.“

Ainult läbi meelte uuendamise Jumala Sõnaga me võidame negatiivsed himud ja elame Jumala täistahtes. Me ei pea olema nende poolt kontrollitud. Me võime käia koos Jumalaga ning tõestada, näidata ja olla Tema tahte elav kehastus. Meist võib saada täiesti teine inimene, kes teeb täiesti teistsuguseid asju ja elab täiesti erinevalt varasemast. Kristlane hakkab nägema oma pääste täiust, kui muutub meelte uuendamise teel.
Ma tunnen isiklikult paljusid inimesi, kes tulevad kogudusse selleks, et näha ja õppida midagi uut, saada lisa oma senistele intellektuaalsetele arusaamadele. Neil on huvitav ja põnev, ent neil ei tule mõttessegi muuta oma elustiili ja mõttelaadi. Suur osa kristlasi on arvamusel, et kui nad loevad Piiblit, käivad regulaarselt kirikus, maksvad kirikumaksu, teevad ka väikesi annetusi, vahel isegi üritavad palvetada – siis on nad päris musterkristlased. Tegelikkuses leidub aga massiliselt inimesi, kes on kogu elu teinud neid asju, aga kes ei ole õnnelikud, edukad ega viljakad inimesed. Kristlase kasv tähendab palju enamat kui kiriku religioossetest rituaalidest täpne kinnipidamine. Meelte uuendamine on teadlik jõupingutus ja vaevanägemine selleks, et:
*teadvustada endale, kuidas me tegelikult mõtleme ja usume,
*saada teada, kuidas Jumal tahab, et mõtleksime,
*fokusseerida oma mõtted Jumala mõtetele,
*tegutseda Jumala mõtete kohaselt seni, kuni neist saavad meie mõtted,
*elada ja tegutseda uue mõtteviisi kohaselt.

See on pidevalt jätkuv protsess, et me võiksime teha õigeid valikuid siis, kui meis tõusevad esile suhtumised ja mõtted, mis on Jumala Sõnaga vastuolus. See muutus ei tule esile üleöö. Seda ei ole võimalik saavutada palvetega ega käte pealepanemise läbi – vaid see olgu meie elustiiliks, mida me järgime, kuni kohtume õhus saabuva Isandaga.

1 Jh 3:2
„...et Tema ilmudes oleksime Tema sarnased...“

Paljud kristlased ütlevad, et nad on kristlased, ent nende elustiil ei kinnita seda. Selle kinnituseks on see, et nad ei näe Jumala tõotuste täitumist oma elus. See olukord muutub aga elude muutumise läbi ja elud muutuvad meelte uuendamise läbi. Meeled peavad saama uuendatud igas kristliku elu valdkonnas! Me peame mõistma, et kui me oleme edukad ühes kristliku elu sfääris, ei tähenda see seda, et me oleksime edukad kogu kristluses. On inimesi, kellel näiliselt läheb hästi igas eluvaldkonnas, ent kes saladuskatte all kannavad endas hoorust, alkoholismi jne.

Me peame tegelema iga väikseimagi sopiga oma mõttemaailmas!

2 Kr 10:4, 5
„Meie võitluse relvad ei ole lihalikud, vaid nad on vägevad Jumala ees maha lõhkuma kindlustusi. Me kummutame kujutlused (targutused) ja purustame iga kõrgistuse, mis tõstab end Jumala tundmise vastu, ja me võtame vangi Kristuse sõnakuulmisse kõik mõtted.“


Autor: Vaimulik Varasalv

No comments:

Post a Comment