Sunday, November 25, 2012

Kes on araablased ja kes on palestiinlased?

Mida räägib selle kohta Piibel?

Araablased (2Aj 17:11; 21:16; 22:1;26:7; Ne 4:7; Ap 2:11) on üks suur segarahvas.
Nende esiisasid on palju. Välja selekteerub 7 liini.
1. Haami (mitte Seemi) poeg Kuus (mitte Kaanan, ja Kuusimaa oli Kirde-Aafrika/Etioopia, Havilamaa=Araabia) - 1 Mo 10:7
2. Joktan, Eeberi poeg (semiit Eeber on ka Aabrahami esiisa) - 1 Mo 10:25,26
3. Ismael - 1 Mo 17:20
4. Lott - 1 Mo 19: 37,38
5. Jaakobi vend Eesav (Edom/Idumea Surnumerest kagus, Petra rahvas, kes juute suurel viletsusajal kaitsevad) - 1 Mo 36
6. Aabrahami vend Naahor (kes jäi Haaranisse)- 1 Mo 22: 20-24
7. Aabrahami ja Ketuura lapsed - 1 Mo 25: 1-7

Sellest liinide loetelust selgub, et Ismael ega ka Aabraham ei ole KÕIKIDE araablaste (araablaste hõimude) esiisad. Araablased on kuue liini kaudu seitsmest semiidid. Araablased on juutidega (kes on ka semiidid) lähedased sugulased.

Ajaloost on teada, et araablased ja juudid on aegajalt elanud ka rahus omavahel,  ei ole vaenu olnud isegi islami ja judaismi taustal. Araablastel tervikuna on läbi ajaloo olnud palju maad ja riike ja on tänini.

Jumal õnnistas viite araablaste liini alates Aabrahamist - lepingu pärast Aabrahamiga (näiteks 1 Mo 17:20), aga oma lepingu tegi Iisakiga (1 Mo 17:21).
Kes on aga praegused palestiinlased ja kust tuleb palestiinlaste praegune vaen? Piibel räägib (ka UT), et Aabrahami poja Iisaki vanem vend (poolvend) Ismael kiusab taga Iisakit (juutide esiisa, Ga 4:29). Piiblis on Ismaeli järeltulijaid nimetatud ismaeliitideks (1 Mo 7:25). Ainult sellel araablaste hõimul on seega ajalooline ja vaimne põhjus juute vihata ning ainult sellel hõimul ei ole oma maad, kodumaad või territooriumi oma vendade seas (1 Mo 25:18b hbr k algteksti mõte: ta heitis oma liisu, et saada pärand koos vendadega ja elada oma vendade seas). Jumal ei lubanud Ismaelile anda maad, mida Ta oli tõotanud Aabrahamile (1 Mo 50:24), ja mis oleks Aabrahami esikpojana pidanud kuuluma Ismaelile. Miks? Sest Ismael oli egiptuse orjatari, mitte vaba naise  poeg. (Iisak oli vaba naise Saara poeg.) Miks ei tohtinud pärandit anda orjatari pojale: "orjatari poeg ei või pärida ühes vaba naise pojaga" (1 Mo 21:10;Ga 4:30)? Sest Aabrahami, edasi Iisaki ja Jaakobi liinist pidi sündima veatu ja laitmatu Lunastaja Jeesus/Messia, kes oma laitmatusega pidi inimesed välja ostma patuORJUSEST. See oli Jumala plaan. Seega Ismael jäeti tema egiptuse ORJA päritolu tõttu kõrvale.

Ja veel - Ismaeli lapsed, ismaeliidid, praegused palestiinlased said alates 7. sajandist araablaste seast Araabiast Palestiinasse tulla ja hakata seda maad enda omaks pidama sellepärast, et see oli paganate tallata jäetud maa kuni 1948. a Iisraeli riigi loomiseni. Juudid said omalt maalt välja aetud, üle maailma laiali pillutatud  - nende endi vea tõttu - nad ei võtnud vastu Messiat Jeshuat, Jumala läkitatud Lunastajat. See ei tähendanud aga, et nad pidid jääma igavesti maata, mille Jumal oli Aabrahamile tõotanud anda. Jumal ei Anna tühje tõotusi, et neid siis tagasi võtta. Piibli prohveteeringud kinnitavad, et Jumal kogub/toob oma rahva sinna tagasi ja Iisraeli riigi loomine on selle täitumine
. Palestiinlased ei ole Gaza piirkonnas muiste elanud vilistide järeltulijad, kelle järgi on küll tuletatud maa nimetamine Palestiinaks. Vilistid on väljasurnud rahvas. Kui juudid oma maale tagasi tulid ja Iisraeli riik loodi, tekkis otsekohe palestiina põgenike probleem, viha ja sõda maa pärast: Ismael kiusab oma venda, mitte tõotatud maa pärija Iisak (1 Mo 25:5,6; 1 Mo 50:24) ei vihka oma venda. See vaen ulatub aastatuhandete taha ja on inimlikult lepitamatu. Ei aita mingid rahuläbirääkimised, diplomaatia, ÜRO ponnistused ega muud poliitilised ega geopoliitiised meetmed. Ja kõige halvem variant on Palestiina riigi loomine, sest sellel ei ole mingit ajaloolist ega ka vaimset alust. Palestiinlased on araablaste hõim, kellel ei olegi oma maad kunagi olnud, elades oma vendade juures (riigist rääkimata) - 1 Mo 16:12.

Ismaeli järeltulijad, ismaeliidid on praegused palestiinlased. Iisakil (juudid) ei ole maa seadusliku pärijana mingit ajaloolist põhjust vaenata Ismaeli (palestiinlasi) ega neid hävitada. Läbi Piibli (ja muidu elus) aga leiame, et inimestel tekib probleeme, kui nad leiavad, et nad on millestki olulisest ilma jäänud, tekib kadedus, enesehaletsus, viha, mäss, mõrv, kättemaks. Nii on ka Ismaeli järeltulijate palestiinlastega.


Autor: Vaimulik Varasalv

No comments:

Post a Comment