Tuesday, August 21, 2018

Mida ütleb piibel emade ja nende töölkäimise kohta?


Küsimus: Mida ütleb iidne juudi tarkus ehk piibel emade kohta? Ma olen edukas spetsialist ja samas ka suhteliselt noor ema. Mu mees teenib elatist, mina olen 1- ja 3- aastase lapsega kodus. Kui ma läheksin tööle, siis  meie sissetulek kasvaks. Mida teil on selle kohta öelda? A. T.

D. L: Mida ütleb piibel? Piibli ettekirjutuse aluseks olev eeldus seisneb selles, et kui igaüks täidab oma kohustusi, siis ühiskond edeneb. Ühiskonna põhialuseks on perekond, mitte üksikindiviid (kuigi ka üksikute jaoks on tagatisi). Mees ja naine koos moodustavad koosluse, kus kumbki neist ja kõik nende lapsed võivad  füüsiliselt, hingeliselt ja majanduslikult edeneda. Kooslus kannatab, kui mees ja naine teevad täpselt sama. Nagu äripartnerluse puhulgi ei ole mõistlik see, kui iga partner teeb täpselt sama.

Naised ei ole Toora põhjal kohustatud täitma suuremat osa positiivsetest tähtaegadega seotud käskudest. Mida see tähendab? Naised nagu mehedki ei tohi mõrvata, varastada või taga rääkida. Need on negatiivsed käsud. Toora kohustab naisi pidama sabatit ja sööma kašer toitu.  Aga käsud, mis nõuavad kusagil ajalise piiranguga olemist või millegi tegemist, nagu Jeruusalemma templisse ilmumine (tänapäeval sünagoogi) või isegi kohustust kohtus tunnistada, ei ole naistele siduvad. Mõte on see, et naisel ei paluta teha midagi, mis oleks vastuolus tema võimega hoolitseda oma pere ja laste eest. See on tema esmane vastutus.

Meie kultuuri sõnum on sellest üsna erinev. Me oleme kuidagi teinud töö naise esmaseks vastutuseks, kujutades seda eneseteostuse roosades värvides, nagu me kõik oleksime rahvusvaheliste korporatsioonide kõrgesti tasustatud ja stimuleeritud tegevjuhid.  Kõige olulisem on, et meie koolitamine ja karjääri tegemine ei häiriks meie suhet lastega.  Meie lapsed on  meie karjääripüüdluste suhtes esmased. Maailmas aga ei näe midagi sarnast.

Siinkohal mõned momendid, mida me palume sul ja su mehel silmas pidada. Ja me hülgame mõtte, et mees peaks ütlema: „See on naise otsus,“ asjade suhtes, mis mõjutavad perekonna suurt pilti, rohkem kui naine ütleks: „See on mehe otsus,“ - nendesamade asjade kohta.


  • Kas see on täielikult rahaline küsimus?
  • Kas sa oled mõjutatud sotsiaalsest survest, mis ütleb, et lastega kodus olemine ei vasta sinu intelligentsi tasemele ja koolitusele? 
  • Kas sa tunned, et oled kodus olles rahulolematu? Kui jah, siis miks? Kas sa tunned teisi noori emasid või leiad end istumas pargis koos lapsehoidjatega?
  • Mitu tundi pead sa parema elujärje nimel tööd tegema, pidades silmas lapsehoidja palka ja ka muid väljaminekuid nagu garderoobi uuendamised, parem toit, reisikulud jne?
  • Kuidas võrrelda paremat elujärge (karjääriedu) sellega, et saad olla oma laste elu esmane mõjutaja ja saad keskenduda oma abielule?
  • Kas sa saad teha midagi,  millega raha teenida, ilma oma kodust elu segi pööramata või mille läbi saaksid koolitustunnistusi või haridust tulevikuks?  
  • Kas sa ihaldad olla täisajaga spetsialist või eelistad end näha täisajaga spetsialisti naisena ja emana, kes teeb selle kõrvalt veel midagi? 
  • Mis teeb sind rahulolevaks? Mida sa saaksid teha, et saaksid rohkem sellest kui karjäärist?
  • Kas sina ja su mees väärtustate seda, mida sa emana teed või te mõlemad peate seda endastmõistetavaks või millekski vähem tähtsaks?

Kõige olulisem on, et sina ja su mees mõtleksite läbi oma tuleviku eesmärgid ja unistused – nii enda jaoks paarina kui enda ja laste jaoks perekonnana. Mis on teie jaoks oluline ses suhtes, kes teie lastest saab? Mida iganes te teete lähiajaliselt, see peaks olema suunatud kaugema nägemuse poole. Sel viisil jääte te kindlaks oma vastutusele, kus perekond on teie esmane hool.
Nautige kõiki oma eluetappe.

RabbiDanielLapin.com

No comments:

Post a Comment