Friday, September 18, 2009

Intervjuu Alexander Roytmaniga 2


LIFE TV INTERVJUU ALEXANDER ROYTMANIGA, september 2008

K: See on tõesti väike 500 km pikkune ja 200 km laiune maa. Ta on täna köitnud kogu maailma tähelepanu. Miks on kristlaste jaoks nii tähtis õnnistada Iisraeli rahvast? Miks on täna nii tähtis juutide eest palvetada?
V: Üks põhjus on see, et Jumal saab palvete kaudu teha palju rohkem, kui me oskame mõelda. Isegi kui me ei saa kõigest aru ja sa hinges ei salli juute ning räägid, et nad on ju nii paljus süüdi. Nad lõid meie Issanda Jeesuse Kristuse risti – siis ma tahan märkida ja sind ka lohutada, et eelkõige löödi risti meie patud. Ja kui seal mingi fanaatikutehulk kisendaski, siis rahvas ise - lugedes Piiblist sa näed eriti Uues Testamendis, et on öeldud: Jeruusalemma tütar, ära nuta praegu, nuta enese pärast. Ma usun, et väga tähtis on palvetada Iisraeli eest. Tähtis on paluda rahu Jeruusalemmale. Lauludes me loeme: „Paluge rahu Jeruusalemmale. Käigu hästi nende käsi, kes sind armastavad.“ Meenutage endale Jeruusalemma. Seiske ja palvetage alati Iisraeli eest. Ja te näete, et kõik, mis oli enne varjatud, hakkab avanema. Nagu ka messiaanlik liikumine tekkis alles eelmise sajandi 60ndatel. See sai alguse juudi hipidest. Messiaanlik liikumine sündis siis, kui juudid võtsid vastu Jeesuse Kristuse oma isiklikuks Päästjaks. Me ütleme heebrea keeles Jeshua Ha' Mashiah. Jumal avab südameid ja silmi, ses suhtes, mida me omame Issandas Kristuses. Me oleme selle üle rõõmsad ja täname selle eest Issandat. Palun paluge viimsel ajal Iisraeli ja messiaanlike juutide eest, keda tuleb üha enam juurde. Kui õnnistusekarikas voolab üle, siis voolab see nendesse pimedatesse paikadesse, mis meil täna on. Ma usun, nagu Paulus kirjutab Ro 11: 26: „ja nõnda pääseb lõpuks kogu Iisrael, nagu on kirjutatud: Siionist tuleb vabastaja, tema kõrvaldab Jaakobist jumalakartmatuse. Ja see on minu leping nendele, kui ma kustutan ära nende patud.“ Jumal avab messiaanlike juutide silmad, et palvetada, Issandat tunda ja seista selle eest, mida Jumal on juudi rahvale nende päästmiseks tõotanud.
K: Te näete LIFE TV kanalil täna palju Iisraeli- saateid. Sest me armastame Iisraeli. Me armastame Iisraeli rahvast. Me õnnistame alati kõiki juute. Sest juutide Jumal on meie Issand Jumal. Messiaanlikud juudid on täna suure surve all. Kas te räägiksite rohkem messiaanlikest juutidest? Levib arvamus, et kui iisraellane on asunud oma maale elama, siis ta on juba päästetud. Kas see on nii? Või oleks ikkagi hea minna Issandale lähemale?
V: See ei päästa juuti automaatselt. Vaevalt, et sa saad päästetud selletõttu, et sa lihtsalt oled juut. Päästmise küsimus on isiklik. Kui Paulus kirjutab väärisõlipuust, siis ta kirjutab, et väärisõlipuu oksad poogitakse seda enam oma õlipuu külge. Juudid saabuvad Iisraeli igast maailma nurgast. Nad tulevad viimase „alijah“ läbi, mis tuli endisest NL-st. 1,5 miljonit inimest, kes saabusid endise NL maadest. Nad saavad poogitud oma õlipuu, oma juurte külge. Nad hakkavad pühadepidamise kaudu mõistma, et Jumal armastab Iisraeli. Jumal armastab oma rahvast, Ta ei ole oma rahvast kunagi maha jätnud. Ta on oma rahvast alati tundnud, ette ära tundnud, nagu Paulus kirjutab: „Kas Jumal on oma rahva ära tõuganud? Mitte sugugi!“ Seega, Jumal on oma rahvast alati ette tundnud ja Tal on suhe oma rahvaga. Jumal on öelnud, et „ma küll pillutan, aga ma ka kogun“. Teate, et Ta ei tee seda juutide pärast, vaid oma nime pärast. Avame Hesekieli 36. ptk. Jumal ütleb siin, et „ma ei tee seda teie pärast, Iisraeli sugu, vaid oma püha nime pärast“. Ja 24. salm: „Ma võtan teid ära paganate seast ja kogun teid kõigist maadest ning toon teid teie oma maale. Ja ma piserdan teie peale puhast vett, et te saaksite puhtaks. Kõigist teie rüvedusist ja kõigist teie ebajumalaist ma puhastan teid. Ma annan teile uue südame ja panen teie sisse uue vaimu. Ma kõrvaldan teie ihust kivise südame ja annan teile lihase südame.“ Need sõnad on nii lähedased ja tugevad juutide jaoks. Sest Iisraeli saabuvad juudid toovad endaga kaasa kõik, mis neil oli võõrsil olles. See tähendab jõudmist iga inimeseni isiklikult, puudutades iga inimest. Kes on avatud, see võtab pääste vastu. „Ma annan teile uue südame.“ Kes saab anda uut südant? Ainult Jeshua. Kes annab uue vaimu? Ainult Jeesus, nagu Ta tõotas. Tänu Jumalale, et kõik saabub tagasi. Jumal valab üha enam oma Vaimust välja kogu rahva peale. Siis saab see levima justnagu alguses, 2000 aastat tagasi, kui Jeesuse jüngrid said Püha Vaimu tule. Nad tõusid julguses ja kuulutasid evangeeliumi ning see hea armusõnum läks kõigi rahvasteni.
K: Me siirdusime Iisraeli teemale Uues Testamendis. Vaatame juute Uues Testamendis. Mida veel räägib Uus Testament juutide kohta?
V: Vaatame Uues Testamendis 2 Korintlastele 3. ptk. Kuid vaatame veel ka roomlastele 11. peatüki kirjakohta, mis meid väga huvitab, 12.salm: „Kui aga juba nende väärsamm on rikkus maailmale, ning nende kaotus rikkus paganatele, palju enam siis nende täisarv.“ Kui täna vaadata kaasaegse Iisraeli peale, siis sa arvad, et Jumala au on Iisraeli maha jätnud. See pole nii. Au on kaetud ja see katab Iisraeli nagu kate. 2 Ko 3. ptk. alates 13. salmist: „... ega pane Moosese kombel katet oma palgele, et Iisraeli lapsed ei saaks vaadata selle lõppu, mis on kaduv.“ Ta oli nii tugevalt au sees, et seda oli silmale võimatu vaadata. See kate oli laotatud ka nende peale. Palun lugege edasi 14. ja 15. salm jne.
K: „Kuid nende mõtteviis on paadunud. Veel tänapäevani jääb VT lugemise peale seesama kate, seda ei kergitata, sest see eemaldatakse alles Kristuses. Tänapäevani, iga kord, kui Moosest loetakse, lasub kate nende südamel. Aga kui nende süda pöördub Issanda poole, võetakse kate ära. Ent Issand on Vaim ja seal, kus on Issanda Vaim, on vabadus.“ Halleluuja.
V: Kui te pöörate tähelepanu sellele, milline au lasub juutide peal, mis on ka Iisraeli peal...
K: Püha Vaimu kate.
V: ...kui kate võetakse ära, siis Püha Vaim vabastatakse selle rahva kaudu. Kui me pöördume jälle Ro 11. ptk. juurde, siis 25. salmis ta räägib: „Vennad, ma ei taha ju, et teile jääks teadmata see saladus - et teie poleks ennasttäis targad -, (v. k. et te ei unistaks iseendast).“ Kui me unistame endast, siis see pole väga hea. Parem on unistada kellesti teisest - ja veelgi rohkem õnnistust langeb su peale. Siin on öeldud, et Iisraeli on osaliselt tabanud pimedus, kuni paganate täistarv saab sisse. Kate võib saada eemaldatud. Katet ei eemaldata mitte teie ega kellegi teise läbi. See eemaldatakse Kristuse läbi. Palve kaudu. Kui me palvetame, siis Jumal teeb seda. Siin on saladus: Kui paganate täisarv saab sisse. Kui me vaatame oma väikese ja tänaste probleemidega planeedi peale, siis me mõistame, et meil on veel nii palju teha: evangeliseerida rahvaid, viia valgust nendesse kohtadesse, kus pimedus on sajandeid valitsenud. Me näeme täna, kuidas Hiina avaneb, kus usklikud põranda all ülistavad Jeesust. Moslemimaades araablased võtavad vastu pääste ja pöörduvad tagasi – võtavad vastu Jeesuse Aabrahamile antud tõotust mööda. Aabrahami lapsed võtavad kõige kallima oma südamesse vastu. Me mõistame, et aeg on lähedal, mil kõik lõpeb. Siis tuleb Iisraeli enda aeg, mil Issand pöördub ise Iisraeli poole. Siis saab see kate eemaldatud. Praegu loetakse iga päev Vana Testamenti. Te hämmastute, kui palju loeb religioosne juut Pühakirja. Meie ei loe seda millegipärast nii palju. Me peame ikka vaatama Pühakirja sisse, rohkem seda lugema ja rohkem paluma Jumalalt ilmutust ja silmade avanemist. Mõned räägivad: Meile ei ole VT vaja. Me elame Uues Testamendis ja meil on vaja ainult Uut Testamenti. See ei ole õige, sest neid kahte tervikraamatut ei saa lahutada. Nad koos on üks tervik. UT on VT peegeldus ja VT on UT peegeldus. Jeesus ei õpetanud UT kaudu. Paulus pöördus oma kirjades VT poole ja tsiteeris sealt kirjakohti. Tähtis on lugeda kõike Kirja. Lugeda Jumala Sõna. Võtame lahti Aamose 8 ptk.11. salm: „Vaata, päevad tulevad, ütleb Issand Jumal, mil ma saadan maale nälja: nälja mitte leiva ja janu mitte vee järele, vaid Issanda sõnade kuulmise järele.“ See janu on täna tõesti väga tuntav. Palvetage täna messiaanlike juutide eest. Iisraelis on kokku loetud väga palju - 15 000 usklikku juuti.
K: Nii palju?
V: See arv on ligilähedane ja mitte täpne küll. Kuid paljud pöörduvad täna Jeesuse poole. Lubage sellega seoses juutidel jääda juutideks. Ega kui juut on vastu võtnud Jeesuse, siis ta ei ole õlipuust eemaldatud. Ta on sellesse puusse poogitud ja on saanud oma geneetilise looga üheks tervikuks. Jumal on avanud tema silmad ja eemaldanud selle katte. Palvetage messiaanlike juutide ja kõikide teiste juutide eest.
K: Me kristlastena ei pea täna olema religioossed ja ei pea paganatena täitma iidseid juutide kombeid, nagu on ümberlõikamine. Me peame jääma nendeks, kes me oleme ja armastama Iisraeli ja juute sellistena, nagu nad on. See on tõesti Jumala rahvas, keda Issand armastab. Ta on öelnud, et Ta armastab seda rahvast. Seda enam peame meie teda armastama ja õnnistama. Me tahame veel kord öelda: Rahu sulle, Jeruusalem. Me tahame ikka ja jälle õnnistada Iisraeli ja iisraeli rahvast. Me armastame juute, me armastame Iisraeli. Me täname Issandat, et Ta hoiab ja kaitseb oma rahvast.
V: Shalom, Yerushalayim. Rahu Iisraelile. Teie palve on kõige suurem õnnistus Issanda ees. Tulgu õnnistus ka teie ellu. Ma palun, et sinu majja tuleks rõõm. Et kurbus muutuks rõõmuks seal, kus emad nutavad oma laste pärast, et nad oleksid terved. Kus vanemad tülitsevad ja lapsed nutavad oma vanemate pärast. Tulgu teie perre tõeline rahu ja täius. Shalom tähendab ka täiust, mis on jagamatu seisund, mida annab vaid Issand. Tulgu teie majja õnnistus kõigis teie tegemistes, Jeshua, Jeesuse nimel. Aamen.

No comments:

Post a Comment